Skip to main content

Jó választásnak tűnhet az olcsó pár ezer forintos töltőkábel de saját magad csapod be ha így gondolod. Persze érthető, hogy szeretnéd minél olcsóbban megúszni az új kábel vásárlást de súlyos kompromisszumot kötsz ha így döntesz.

Ha kábel vásárlás előtt állsz akkor mindenképp ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzést, mert lehet, hogy a telefonod “élete” függ tőle!

Olcsó kábel jó kábel!

Ez így egyáltalán nem igaz. Az igaz, hogy olcsó és sokszor jobb minőségű az eredeti Apple töltőkábelhez képest de sokan átsiklanak egy nagyon fontos tényező felett ami miatt hosszútávon pórul járhat a kedves iPhone felhasználó. Lehet használni (nem ajánlott) de töltésre inkább ne vagy nagyon ritkán.

Egy kis elektronikai ismeret.

A hálózati áramforrás (igen a 220) áramerőssége kismértékben ugyan de ingadozik és nem állandó. A mikroelektronikai alkatrészek igencsak érzékenyek ezekre az ingadozásokra és a gyártó igyekszik ezt szorgalmasan kiküszöbölni a készülék alaplapjára forrasztott alkatrészek segítségével, hogy minél kiegyensúlyozottabb és egyenletes áram szaladgáljon az iPhone-od chipjei között.

Miért az eredeti a jó?

A válasz egyszerű. Azért mert az Apple a töltőkábelek Lightning csatlakozó felöli végébe elrejtettek egy kis alaplapot és ezen az alaplapon van többek között egy chip aminek a feladata, hogy “kiegyenesítse” ezt az ingadozó áramot és egy simább egyenletesebb áramot küldjön az iPhone készülékedbe.

Az ócó kínai kreatív és megoldotta a dolgot egy hasonló chippel, ami hamis adatokat küld a telefonnak a kábellel kapcsolatban és így beengedi a “rossz” áramot és hosszútávon kinyírja a telefonod alaplapján lévő töltésvezérlő chippet. És itt van a kutya elásva!

Igencsak zsebbe nyúlós munka lesz egy szerizben javítani a telefonod, ami nem töltődik mert spóroltál a kábel árán. Egy ilyen javításból 4-5 (vagy több) eredeti kábelt is vehettél volna.

Az MFI kábel is biztonsággal használható.

Hát az meg mi a túró?! A kérdés jogos, gyorsan el is magyarázom ha van még türelmed. Az MFI a “Made For iPhone” rövidítése, ami egy Apple által létrehozott program, amibe olyan cégek jelentkezhetnek, akik kiegészítők utángyártásával foglalkoznak.

Az Apple szigorú előírásainak meg kell felelni és aki ebben a programba belép az hozzájut az Apple eredeti chipjéhez is, amit aztán beépítenek az MFI tanúsítvánnyal ellátott utángyártott Lightning kábelekbe.

Eredeti Apple Lightning kábel
Eredeti Apple Lightning kábel
Olcsó kínai Lightning kábel utánzat

Összegezve tehát az olcsó kábel is használható annak ellenére, hogy nem ajánlott. Tudd, hogy ezek a kábelek balesetveszélyesek és hosszútávon tönkreteszik a készüléked alaplapját és amit rövidtávon megspóroltál a kábelen hatványozottan visszafizeted egy esetleges javítás során. Használd mindig a gyárit vagy az MFI tanúsítással ellátott utángyártott kábeleket!

Források:

  1. Disc Depot
Hupuczi Péter (Peti)

Péter egy az Apple által tanúsított iOS Technikusi végzetséggel rendelkező szerviz technikus, aki a Makón található iPhone Műhely szervizben jelenleg is segít megoldani az almás gondokat.