Skip to main content

Biztosan megfordult már neked is a fejedben, hogy jó e ha gyorstöltőt használsz az iPhone készüléked töltésére. Lehet e káros az akkumulátornak ha ilyen töltőt használsz, egyáltalán valóban gyorsabban töltődik vele a telefonod?

Ha már használsz ilyen töltőt vagy csak most tervezel ilyet venni, akkor ez a poszt érdekes lehet a számodra.

Mi kell a gyorstöltéshez?

A gyorstöltéshez szükséges egy gyors töltő fali adapter (amit már nem ad az Apple), egy erre alkalmas kábel, amit jelenleg még megtalálsz minden megvásárolt készülék dobozban és persze egy iPhone telefonra is, ami támogatja is ezt a fajta töltési módot. Ha ezek megvannak akkor indulhat a “buli”.

Károsítja az akkumulátor élettartamát?

Röviden igen! De teljesen mind egy, hogy gyorstöltessz vagy a hagyományos töltési módszert választod. Az akkumulátor minden feltöltéssel károsodik pontosabban veszít az élettartamából. Ne aggódj a “károsodás” mértéke években mérhető! Általában 2 év-re tervezik az iPhone-ok akksiját. Bővebben itt olvashatsz róla.

Persze van különbség a gyorstöltés és a hagyományos lassú töltés között. Gyorstöltés során az akkumulátor hamarabb feltöltődik, aminek következtében hő képződik és ezért érzed majd melegebbnek a telódat töltés közben. Ez a hő már önmagában sem tesz jót az akkunak. De itt kompromisszumot kell kötni.

Ha a beállításokban bekapcsoltad az Optimalizált akku töltés funkciót akkor az okos Apple gyorstöltőd (18 vagy 20 W-os) gyorsan feltölti az akkumulátorod 80%-ra és a maradék 20%-ot már lassan tölti. Ez a szoftver és a hardver tökéletes együttműködésének köszönhető.

Egész éjszaka a töltőn van a telóm, ez jó vagy rossz?

Igazából nem számít. Az iPhone amellett hogy jó drága legalább okos is. Amikor az akku feltöltődött a töltés megáll és nem vesz fel több áramot a készüléked.  

A természetes elhasználódás mellett jelentősen befolyásolja az akkut a környezeti viszontagságok is. Ha sokáig használod pl. hidegben vagy hőségben a telefont akkor az sem tesz jót.

18W vagy a 20W-os a jó?

Hivatalosan az Apple megszüntette a 18W-os adapterek gyártását bár még bőven van készleten a piacon belőle. Teljesítményben különböznek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nincs különbség a kettő között. Bátran választhatod mindkettőt.

1
Apple USB-C / Lightning kábel (Az üzletben kapható termék)
2
Gyorstöltést támogató iPhone (8-14)
3
Apple USB-C töltőadapter (Az üzletben kapható termék)

Összegezve tehát a gyorstöltő nagyon szuper dolog, DE nem azért találták ki, hogy állandó jelleggel használjuk hiszen gyorsabban tölti a telefont viszont az akku egy kicsivel hamarabb fog “megöregedni”. Kíméletesebb a régi 5W-os töltő az este felteszem és reggel leveszem töltésekhez de amikor szükség van egy gyors töltésre, akkor jöhet a gyorstöltő!

Hupuczi Péter (Peti)

Péter egy az Apple által tanúsított iOS Technikusi végzetséggel rendelkező szerviz technikus, aki a Makón található iPhone Műhely szervizben jelenleg is segít megoldani az almás gondokat.